Olika sätt att skicka försändelser

Avkalle

Olika sätt att skicka försändelser

I dag är det kanske inte fullt lika vanligt att man skickar ett vanligt brev längre, men det förekommer och särskilt inom företagsvärlden skickar man fortfarande en del vanlig post. I takt med att det blivit mer populärt att handla från andra länder har också antalet paketförsändelser ökat. Men vilka olika sätt kan man skicka försändelser på?

Skicka paket

Om man ska skicka mer ömtåliga eller större saker är spårbara paket det bästa valet. Köper du en produkt från hugo boss vill du antagligen att den ska komma fram i gott skick, utan skador. Då gäller det att produkten är väl förpackad. Att skicka paket kostar lite mer än att skicka vanliga brev, men i regel är innehållet också försäkrat om det går sönder eller försvinner under transporten. Så är dock inte alltid fallet och det är alltid klokt om man läser igenom fraktsättets villkor lite extra noga.

Rekommenderat brev

När man skickar ett rekommenderat brev lämnar man in det hos ett postombud och mottagaren får sedan en avi som denne måste ha med sig för att hämta ut brevet. På så sätt säkerställer man att brevet kommer fram och man kan också hålla koll på om mottagaren hämtar ut det eller inte. Ska man till exempel skicka en uppsägning räknas uppsägningen som skickad och mottagen den dagen man lämnar in brevet till postombudet. En hyresvärd kan alltså inte påstå att man inte sagt upp sig om denne väljer att inte hämta ut brevet.

En annan fördel med rekommenderade brev är att innehållet är försäkrat upp till ett visst belopp. Kan det konstateras att brevet försvunnit kan man alltså få ersättning för det som försvunnit.

Skicka lätt

Om man ska skicka en bok eller ett mindre föremål kan man också välja att skicka lätt. Då köper man ett vadderat kuvert eller paket med förbetalt porto och försändelsen blir spårbar.

Försändelser som ska komma fram i tid

Om du ska skicka julkort vill du antagligen att det ska komma fram i tid. Vanliga brev samt vykort brukar komma fram efter två vardagar, men undantag finns. Vill man vara säker på att en försändelse kommer fram i rätt tid kan det vara klokt att skicka den i god tid. Alternativt kan man också välja att skicka brevet rekommenderat då den typen av försändelser brukar komma fram snabbare, men då får man vara beredd att betala en högre kostnad för brevet.

Om författaren

kalle administrator