Jobba som postutdelare – så funkar det

Avkalle

Jobba som postutdelare – så funkar det

Att arbeta som postutdelare eller brevbärare är ett mycket viktigt jobb. Vissa har det endast som ett tillfälligt jobb eller ett extrajobb under somrarna, medan andra arbetar som brevbärare eller postutdelare på heltid. Arbetet kan innebära många olika typer av uppgifter, men i grunden är det alltså främst postutdelning som gäller.

Hur går arbetet till?

Det är inte ovanligt att brevbärare börjar sin arbetsdag mycket tidigt på morgonen. Det första steget är att se till att sortera posten som ska delas ut för dagen, och därefter dela ut den i det område som man har blivit tilldelad. Idag är det inte heller ovanligt att postutdelaren använder sig av någon form av fordon för att ta sig fram. Det kan vara en klassisk cykel, men oftast är det en mindre moped eller en bil som det handlar om. Även kärror är vanligt förekommande om man delar ut post inne i stan.

Att arbeta som brevbärare kan i många fall vara ett stressigt och tungt jobb som kräver en hög arbetsbelastning där mycket post ska delas ut. För att kunna tyda de många adresser som skrivits på posten är det viktigt att du kan både läsa och tala svenska på en bra nivå.

Skillnad mellan bud och brevbärare

Det finns skillnader mellan de som delar ut post och enklare brev och de som delar ut större paket. Breven läggs vanligtvis i brevlådan och man har ingen direktkontakt med mottagaren. För större paket kan mottagaren dock behöva ta emot posten och signera, vilket innebär en direktkontakt. I modern tid där covid-19 råder är det viktigt att man som bud skyddar sig. Det kan du göra genom att beställa ett personligt munskydd med tryck och använda dig av handsprit ofta.

Behövs det någon utbildning?

Du behöver inte utbildning för att kunna arbeta som brevbärare eller postutdelare utan den utbildning och kunskap du behöver får du vanligtvis internt och i samband med att du blir anställd. Lagen säger dock att du måste vara minst 18 år och i vissa fall kan även B-körkort vara ett krav. Även krav på att du har en gymnasial utbildning kan i vissa fall förekomma, men det beror helt på vad det är för postföretag som du använder dig av.

Om författaren

kalle administrator