Världens första e-mail

Avkalle

Världens första e-mail

Idag sänder vi e-post utan större tanke på historien bakom detta kommunikativa verktyg. Det finns förstås en historia bakom värd att berätta, liksom andra spännande fakta. Här kommer en rad fakta om e-mail.

Världens första e-mail

Det allra första mejlet sändes i oktober 1971. Det var MIT-studenten Ray Tomlinson, som arbetade på forsknings- samt utvecklingsföretaget Bolt som stod för bedriften. Egentligen var han med och skapade en förlaga till dagens internet, då själva e-posten föddes. Han löste alltså problemet att sända ett textmeddelande mellan två datorer. Tyvärr minns han inte ens själv vad som stod i det. Även @-symbolen har vi samma man att tacka för. I Sverige var det datateknikern Björn Eriksen som sände det första e-mailet som sändes på svensk mark. I ämnesraden stod det ”Hello” och mejlet i sig var mest ett test. År 2018 uppmätte man att det sändes omkring 281 miljarder e-mail varje dag. Denna siffra har dock ökat sedan dess. Tyvärr verkar en stor mängd av dessa utgöras av så kallad spam och andra reklamutskick.

Den effektiva digitaliseringen

I och med att email blivit vardagsmat har det verkligen förenklat kommunikation för både privatpersoner och företag. Det går exempelvis utmärkt tack vara digitaliseringen, som ju är en slags följd av mejl- och internetutvecklingen, att arbeta hemifrån. Det går exempelvis lätt att enkelt fakturera utan företag och starta upp vilken typ av verksamhet som helst. Den effektiva digitaliseringen har möjliggjort för mängder av nya jobb att ta form. Tack vare kommunikationsverktyg som e-mail och alla möjliga plattformar går det att effektivt hålla möten och föra samtal. Det är nästan svårt att se en värld där detta inte fanns tillgängligt.

Spam och e-mail

Tyvärr har utvecklingen av e-mail inte bara varit en dans på rosor. Ett större problem har varit massutskick eller så kallad spam. Detta kan vara relativt ofarligt, men även innebära en fara för datorer och innebära ett brott. Allt oftast är det maskiner som är programmerade att sända ut e-mail, som går till flera miljoner mottagare. I bästa fall är det frågan om ren reklam medan det i andra fall kan vara frågan om ekonomisk brottslighet. Ett sådant är de så kallade Nigeriabreven, där personer utger sig för att vara affärsmän som erbjuder en möjlighet att tjäna pengar. Det bästa sättet att skydda sig mot spam är att använda spamfilter samt att inte öppna okända e-postmeddelanden överhuvudtaget.

Om författaren

kalle administrator